×

ОПИС НА РАБОТИЛНИЦАТА

Работилница “Водата е живот”
- Вовед ување на новите деца што се Fisher Tips, како се употребуваат и развивање кратка дискусија зошто водата е важна за нашиот живот и природата, како се штеди истата и како може да ја пренесеме оваа порака - Водата е еден од најважните супстанции на земјата. Сите растенија и животни мора да имаат вода за да преживеат. Ако нема вода нема да има живот на Земјата. Освен за пиење, за да преживеат, луѓето имаат многу други намени за вода.
- Изработка на чашки за пиење/вазни со цвеќиња/езеро/природа, приложување на изработката, фотографирање.

Работилницата “Учиме, играме и креираме” овозможува Вашето дете преку игра да ја разбуди креативноста во него и да научи нешто ново и интересно. Креативноста помага двете хемисфери од мозокот да бидат неразделно поврзани и заедно да работат.
Меѓу сите мрежи и центри во нашиот мозок, постојат три мрежи кои се знае за што се користат во креативното размислување.
- Мрежа за контрола на вниманието ни помага со ласерски фокус на одредена задача. Тоа е оној кој ние го активираме кога треба да се концентрираме на сложени проблеми или да се обрне внимание на некоја задача како читање или слушање на разговор.
- Мрежа на имагинација, како што може да претпоставите, се користи за нешта како си замислуваме идни сценарија и сеќавајќи се на она што се случило во минатото. Оваа мрежа ни помага да изградиме ментални слики, кога ние сме ангажирани во овие активности.
- Мрежа на флексибилност на вниманието има важна улога на надзор што се случува околу нас, како и во нашите мозоци, и за промена меѓу мрежата на имагинација и и мрежата за контрола на вниманието.
Начинот на кој ние ќе ја разбудиме или развиеме креативноста кај Вашето дете е употребата на Fisher Tips!


Пријавувањето е задолжително, местата во групата се ограничени!

Пријавување: kristina@publicroom.org, 072 566 515

Работилницата ќе ја води Теодора Васиљевиќ - Теа, (23 год.) вработена во фирмата Brainobrain Europe, фирма за едукација, развој на разни вештини и способности кај децата. Покрај тоа таа е и апсолвент на ФБЕ факултетот отсек: финансиски менаџмент, а своето слободно време го исполнува со давање приватни часови по Англиски јазик на сите старосни групи но предност секогаш им дава на најмладите т.е. децата. Покрај тоа свири ударни инструменти, има свој бенд, обожува музика и сака да оди на концерти. Своето најголемо искуство во работа со деца го има стекнато за време на нејзиниот двегодишен престој во САД каде што има работено како бејбиситер на деца од 2 до 10 годишна возраст.