ВОДАТА Е ЖИВОТ

Датум и време: недела [27.03.2016] 10:30
Локација: Јавна Соба – Центар за дизајн и иновации
Ментор: Теодора Васиљевиќ - Теа
Јазик: Македонски и Англиски
Пријавување: kristina@publicroom.org и 072 566 515

ОПИС НА РАБОТИЛНИЦАТА
Работилницата “Учиме, играме и креираме” овозможува Вашето дете преку игра да ја разбуди креативноста во него и да научи нешто ново и интересно. Креативноста помага двете хемисфери од мозокот да бидат неразделно поврзани и заедно да работат.
Меѓу сите мрежи и центри во нашиот мозок, постојат три мрежи кои се знае за што се користат во креативното размислување.
• Мрежа за контрола на вниманието ни помага со ласерски фокус на одредена задача. Тоа е оној кој ние го активираме кога треба да се концентрираме на сложени проблеми или да се обрне внимание на некоја задача како читање или слушање на разговор.
• Мрежа на имагинација, како што може да претпоставите, се користи за нешта како си замислуваме идни сценарија и сеќавајќи се на она што се случило во минатото. Оваа мрежа ни помага да изградиме ментални слики, кога ние сме ангажирани во овие активности.
• Мрежа на флексибилност на вниманието има важна улога на надзор што се случува околу нас, како и во нашите мозоци, и за промена меѓу мрежата на имагинација и и мрежата за контрола на вниманието.
Начинот на кој ние ќе ја разбудиме или развиеме креативноста кај Вашето дете е употребата на Fisher Tips!

Работилница “Водата е живот”
• Вовед ување на новите деца што се Fisher Tips, како се употребуваат и развивање кратка дискусија зошто водата е важна за нашиот живот и природата, како се штеди истата и како може да ја пренесеме оваа порака - Водата е еден од најважните супстанции на земјата. Сите растенија и животни мора да имаат вода за да преживеат. Ако нема вода нема да има живот на Земјата. Освен за пиење, за да преживеат, луѓето имаат многу други намени за вода.
• Изработка на чашки за пиење/вазни со цвеќиња/езеро/природа, приложување на изработката, фотографирање.

Пријавувањето е задолжително, местата во групата се ограничени!

Адреса

ул. 50та дивизија, 22
1000 Скопје 


Контакт

е-маил: info@publicroom.org        
телефон: +389 78250554
Фејсбук
Инстаграм