МОЈОТ ДОМ

Датум и време: среда [09.03.2016] 09:30
Локација: Јавна Соба – Центар за дизајн и иновации
Ментор: Теодора Васиљевиќ - Теа
Јазик: Македонски и Англиски
Пријавување: kristina@publicroom.org и 072 566 515

ОПИС НА РАБОТИЛНИЦАТА
Работилницата “Учиме, играме и креираме” овозможува Вашето дете преку игра да ја разбуди креативноста во него и да научи нешто ново и интересно. Креативноста помага двете хемисфери од мозокот да бидат неразделно поврзани и заедно да работат.
Меѓу сите мрежи и центри во нашиот мозок, постојат три мрежи кои се знае за што се користат во креативното размислување.
• Мрежа за контрола на вниманието ни помага со ласерски фокус на одредена задача. Тоа е оној кој ние го активираме кога треба да се концентрираме на сложени проблеми или да се обрне внимание на некоја задача како читање или слушање на разговор.
• Мрежа на имагинација, како што може да претпоставите, се користи за нешта како си замислуваме идни сценарија и сеќавајќи се на она што се случило во минатото. Оваа мрежа ни помага да изградиме ментални слики, кога ние сме ангажирани во овие активности.
• Мрежа на флексибилност на вниманието има важна улога на надзор што се случува околу нас, како и во нашите мозоци, и за промена меѓу мрежата на имагинација и и мрежата за контрола на вниманието.
Начинот на кој ние ќе ја разбудиме или развиеме креативноста кај Вашето дете е употребата на Fisher Tips!

Работилница “Мојот дом” – 09.03.2016 (среда: 17:30ч)
• Воведување на новите деца што се Fisher Tips, како се употребуваат и развивање кратка дискусија зошто домот е важен. - Домот е место каде што е нашето семејсто, каде што има љубов и мир. Домот за децата претставува место каде што растат, се развиваат, учат, играат и уживаат со своето семејство. Децата имаат омилен дел во домот каде што се чувствуваат безбедно, среќно, дел каде што можат да играат и да бидат свои, да го украсуваат како што сакаат, дел кој е нивното мало царство. - Изработка на мала куќичка со отворен кров (функција – кутивче за моливи) приложување на изработката, фотографирање.

Пријавувањето е задолжително, местата во групата се ограничени!

Адреса

ул. 50та дивизија, 22
1000 Скопје 


Контакт

е-маил: info@publicroom.org        
телефон: +389 78250554
Фејсбук
Инстаграм