FRENCH COOKING COURSE

Формат: курс за готење
Тема: француска кујна
Времетраење: 8 недели (секој вторник по 2 часа + дегустација и дружење)
Почеток: 11. февруари, 2020 (18:30ч.)
Место: SLAVA ROOM, кат 1, Јавна соба / Public Room
Ментор: Марк де Јонг
Јазик: македонски / со француски
Цена на курсот: 9.750 денари (вклучена опрема, намирници и туторијали за готвење, дружење и забава)
Упис: задолжителен (бројот на учесници е лимитиран), а учесниците се запишуваат на принцип прв пријавен - прв запишан
Рок за пријавување: до 4. февруари, 2020

ЗА КУРСОТ
Јавна соба во соработка со готвачот Марк де Јонг отвораат нова програмска активност за поединци, парови или мали групи. Станува збор за 8 неделен курс по креативно готвење на тема француска кујна. Курсот е наменет за лица кои сакаат да навлезат во тајните на француската кујна и научат како се подготвуваат француски специјалитети (багет, супа од кромид, џигер од патка, паштета, сосеви, месо и друго). Дополнително, но многу значајно, е што сите учесници ќе научат што значи „culinary management”, односно менаџирање на процесите на подготовка на храна.
Она што останува кај секој еден учесник по завршувањето на курсот се совладани професионални техники на готвење, како и рецепти кои се едноставни и можат да се аплицираат подоцна во секојдневниот живот без разлика на нивото на кулинарски вештини кои секој еден учесник ги поседува пред почетокот на курсот. Програмата се темели целосно на практична наобразба која ја пренесува мастер готвач, кому францускста кујна му е специјалност. Процесот на едукација предвидува секој од учесниците да ја следи демонстрацијата на Марк, а подоцна истото да го подготвува самостојно или во пар. Целта е сите учесници да ги дознаат тајните на француската кујна, да научат да подготвуваат вкусни јадења прифатливи за сите генерации, храна која има хранливи состојки и лесно се подготвува и сервира.

ШТО ОПФАЌА СЕКОЈ ЧАС
• Состојки потребни за подготовка на храна,
• Прибор и опрема потребни за подготовка,
• Информации за производители и локални дистрибутери на значајни намирници,
• Дискусија за состојките, начин на подготовка, начин на сервирање и презентација,
• Техники на приготвување и нивна примена во секојдневниот живот,
• Декорација на порција и презентација пред гости,
• Дегустација на зготвената храна и критика.

ХРАНА
Entrées
• Soupe à l'oignon gratinée
• Quiche lorraine(preparation pate sablée)
• Salade niçoise au thon
• Salade Waldorf facile
• Pâté d'Ardenne… Pâté de Pâques (ou pâté berrichon)
• Escargots de Bourgogne
• Gratin de moules et de courgettes
• Œfs pochés sur duxelles de champignons Plats
• Poisson en papillotes et ses légumes de saison
• Tartare de bœuf,salade de saison et sa vinaigrette et pommes frite
• Blanquette de veau ménagère
• Filet mignon de porc braisé aux oignons nouveaux, rosace de pommes de terre façon Anna
• Brochettes de boeuf aux olives
• Lapin fermier à la Normande
• Ballotine de poisson aux petits légumes de saison
• Poulet Basquaise et son Gratin dauphinois

ТЕХНИКИ
Techniques de cuisine
• Le beurre blanc,Le beurre aux herbes fraiches…
• Une réduction d'échalotes finement ciselées et de vin blanc, le tout émulsionné au beurre frais.
• La sauce hollandaise, dijonnaise, mousseline,Bearnaise…
• Une sauce émulsionnée à chaud : un sabayon cuit lentement, monté au beurre clarifié.
• Sauce au poivre creme,curry,aux herbes…
• Une sauce à base de poivre déglacée au cognac et cuisinée au jus de veau et à la crème.
• Sauce majonnaise,Sauce tartare,Sauce cocktail,Sauce curry…
• Sauce mayonnaise garnie de divers condiments et d'herbes fraîches. Elle accompagnera très bien vos viandes grillées.
• Sauce Béchamel, Mornay…
• Sauce chaude pour gratiner
• Recette de La baguette parfaite
• Preparation et recette baguette Parisienne
• Recette de Pommes de terre:Gratin,anna,purée,rissolée…
• Différente préparation de Pommes de terre
• Apprentissage des différents mode de cuisson
• à la poele,au four,en papillotte,en balottine,cuisson longue,courte,a froid
• Découpes des légumes, poisson et viandes

ЗА КОГО Е ОВОЈ КУРС
Гастрономи во душа, вљубеници во кујната кои сакаат да научат нови кулинарски трикови во поглед на подготвување на лесна, добра и здрава храна. Луѓе кои не престануаат да учат и осознаваат, а кујната ја гледаат како простор за опуштање, релаксација и социјализација. Луѓе кои одблиску сакаат да ја запознаат француската култура– добра храна и вино.

ЦЕНА
9.750 МКД – цена на курсот, и вклучува:
• Неповратна престилка за секој учесник,
• Неповратна крпа за секој учесник,
• Прибор и опрема потребни за подготовка на храната,
• Намирници за секој час,
• Пренос на професионални техники на готвење и француски оригинални рецепти,
• Дегустација на подготвената храна и разговор/критика,
• Чаша вино за секој учесник, се служи по завршување на часот.

ШТО ТРЕБА ДА НАПРАВАМ ЗА ДА СТАНАМ УЧЕСНИК?
• Да се пријавам на курсот со испраќање на email на info@publicroom.org
• Уплатам 9.750 денари за курсот,
• Дојдам на 11. февруари 18:30 во Public Room и станам дел од неформалното образование за совладување на тајните на француска кујна,
• Да го резервирам секој вторник во период 11. февруари – 31. март 2020 за овој курс.

ШЕФ МАРК ДЕ ЈОНГ
Марк де Јонг е роден на 21.08.1968 во Брисел, Белгија. Почнал да го изучува кулинарството на 15 години. Додека се школувал, започнал да работи како асистент во еден од најпознатите ресторани со три Мишелин ѕвезди во Брисел, во ресторанот Бруно (Bruneau). Таму работел 2 години, а потоа започнал да работи во Хотелот President WTC со 5 ѕвездички.
Војниот рок го отслужил во НАТО офицерски дом во Брисел. Кога наполнил 30 години тој веќе имал работено во повеќе ресторани, каде што ги изучувал тајните на кулинарството. Потоа почнал да работи како асистент менаџер во хотел ресторанот во сопственост на Белгиското Министерство за одбрана, каде работел 6 години. Отсекогаш сакал да се обиде да биде независен, самостоен шеф, така што го отворил својот ресторан и кетеринг услуга во Брисел наречен „La Pallette Gourmande”.
Во 2006 година зема учество во натпреварот Најдобар мастер шеф во Белгија и го освојува второто место. Подоцна, во 2012 година зема учество и на Светскиот кулинарски натпревар во Кина, Пекинг, како тим лидер на Белгискиот тим, каде што освојуваат шесто место во светот и прво место за најдобар шеф од Европа. Во 2016, на Интернационален кулинарски натпревар го освојува златниот медал. Член е Европската асоцијација на шефови - Euro-Toques. Од 2014, Марк живее и работи во Скопје, Македонија работејќи како персонален шеф, гостин шеф во повеќе ресторани, кетеринг и консултации за храна.

Address

Str. 50 Divizija, 22
1000 Skopje, Macedonia 


Contacts

Email: info@publicroom.org        
Phone: +389 78250554
Facebook
Instagram